Super Series is a new European Bowling tour that started 2003, with it´s first competition in Aalborg, Denmark. The new tournament has 6 tour stops and a grande finale in Jönköping, Sweden, during easter 2004. The prize money will be the highest ever in Sweden. Swedish Television, SVT, NRK, Norwegian Television and Viasat Denmark is broadcasting the finals from each tour stops live. The Grande Finale in Jönköping will be broadcasted live on Swedish National channel and can be wied all over the country. Today the tour stops are in Sweden, Norway, Denmark and Finland, but in a very short time, probably the season 2004/2005, the tour will expand to the rest of the European bowling countries. Those countries will probably be Germany, England, Spain, France and Italy.
best,bowler,bowlers,bowling,bronze
competition,competitions,europe,european,event
events,first,gold,second,series
silver,site,sites,super,television
third,tour,tournament,tournaments,tours,winner
Super Series


News
News Archive
Tour Stops
Results
Players
Ranking
Rules
Forum
Pictures
ContactMycket pengar på spel i SuperSeries årsfinal.
2006-07-17

5 av tävlingarna på Europatouren ingick i SuperSeries tour 2005/2006. De 16 bästa spelarna i det totala sammandraget gjorde efter finalen i Brunswick Aalborg International upp om de 25.000 € som låg i prispotten i årsfinalen. I denna veckas Strike-magasin på Viasat Sport 1 får vi se de fem spelare som slog flest strike av de 16 finalisterna. Dessa fem spelar om totalt 18.000 € i en tävlingsform som kallas SKINS.

Den skiljer sig en hel del mot vad vi är vana att se när det är bowling på TV. Finalen spelas i 10 rundor och det är bara strike som räknas. Varje runda har ett värde som betalas ut om det är en enda spelare som slår två strike på två försök. Om fler gör det eller om ingen gör det så flyttas prisvärdet över till nästa runda.

Det som gör denna spelform lite speciell är att varje spelare hela tiden är beroende av vad de andra spelarna gör. Misslyckas man att själv slå de båda strikarna så vill man ju gärna se att det blir en SKINS på det ena eller det andra sättet så att man åter får chansen att nå den aktuella rundans prisvärde.

I finalen hittar vi fyra spelare som tidigare varit i final i Viasat samt ett nytt ansikte.

Or Aviram (bild ovan) har försökt många gånger att nå den högsta platsen på en prispall utan att lyckas. Två semifinaler i SuperSeries har det blivit och ytterligare ett antal TV-framträdanden i SuperSixfinaler. Den 26-årige israelen tävlar flitigt i Skandinavien och har tävlingslicens för Team Pergamon. Han tränas av den svenske instruktören Sten-Åke Nilsson som säger att Or kommer att vinna en titel för eller senare. Det var mycket nära att Or skulle bryta trenden med placeringar strax bakom vinnaren när han förra hösten gick ända till final i World Cup. Han såg ut att ha ett grepp på Canadensaren Michael Schmidt men i den avgörande serien förlorade han med siffrorna 216-214.

Osku Palermaa är finländaren som spelar med båda händerna. Trots sin ringa ålder räknas Osku redan som en av amatörvärldens bästa bowlare. Han har varit i finalspelet i U.S. Open två gånger och räknas som en av storfavoriterna i U-23 VM som spelas i Tyskland i sommar. Främste konkurrenten om de individuella gulden i det mästerskapet är Australiern Jason Belmonte som också spelar med två händer. Spelstilen har inspirerat fler unga att prova och det lär inte dröja länge innan det kommer fram fler talanger med dubbelfattning, hög bollfart och massor med varv i klotet.

Paul Moor har lyckats med att bli Europaetta två år i rad och är en hur säker vänsterspelare som helst. Han missar nästan aldrig ett finalspel i de större tävlingarna. Därför var det förvånande att se honom spela den så kallade ”Desperadon” i Aalborg. Det är den allra sista starten i kvalet och spelas över en serie. Kvalformen är uppkallad efter den sinnesstämning de bowlare har som inte lyckats kvala in till finalspelet på vanligt sätt. Han misslyckades även i det försöket och fick följa finalen från läktaren. Tack vare sin vinst i Norwegian Open och sin andraplats i Kungsbacka Int. så var han i alla fall kvar i den stora penningjakten som avslutade SuperSeries-säsongen 2005/2006. 27-åringen från Hull gjorde ett försök att kvala in till den amerikanska PBA-touren för en vecka sedan. Men en handskada hindrade honom från att genomföra kvalet.

Jouni Helminen såg vi även förra veckan när han såg ut att gå mot en seger i Brunswick Aalborg Int. Först slog han ut Tomas Leandersson i semin och hade sedan ett stort övertag mot Lasse Lintilä i finalen. Men när han lämnade en otäckt femte ruta svarade Lasse med att slå strike i sina nästa fem slag och därmed styra Jouni till en andraplats i tävlingen. Att Jouni skulle vara totalt befriad från att showa stämmer inte, men det sitter långt inne. Det kommer att synas i denna sändning. Vi kommer också att få se vad ett boll byte kan åstadkomma

Jesper Agerbo (bild nedan) är en spelare vi inte sett tidigare. 25-åringen från danska Amager räknas som ankare i Team Danmark. 1999 fick han sin hittills enda mästerskapsmedalj då han tillsammans med Henrik Klujeff vann brons i 2-manna i Junior-NM. Han väntar på det stora genombrottet som senior. Det var mycket nära att det skedde i en av Eruopas största tävlingar, Viernheim Open som spelade i Tyskland i September 2005. I både 16-delsfinalen och i kvartsfinalen låg han under med 0-1 men lyckades vända till seger. För att nå semifinalen slog han 255 och 248 och vann mot landsmannen Mikael Braendeskov. Motståndare där var PBA-proffset Michael Fagan som spelade bowling på ett annat plan just den veckan. Vinst mot Jesper i semin och sedan även mot Tore Torgersen i finalen.

BeA NilssonSuperSeries News

2007-08-21
The Tour is closed
Thank you bowlers and fans from all over the world...

2006-12-15
Jason at the top in Kungsbacka
The scores in Kungsbacka 2006 is high as usual and...

2006-09-25
Petter rules, in his own home ground
80 players had already showed their skills in stri...


Bowling News

2006-07-24
The winner takes it all !
Årets PBA-säsong avslutades med den minst sagt spe...

2006-06-26
Slutspurt på PBA-Touren
En av dom sista finalerna på säsongens PBA-tour i ...

2006-06-19
Alla jagar någonting i Dennys World Championship
Amerikaner är ju inte kända för sin blygsamhet. Bo...