Super Series is a new European Bowling tour that started 2003, with it´s first competition in Aalborg, Denmark. The new tournament has 6 tour stops and a grande finale in Jönköping, Sweden, during easter 2004. The prize money will be the highest ever in Sweden. Swedish Television, SVT, NRK, Norwegian Television and Viasat Denmark is broadcasting the finals from each tour stops live. The Grande Finale in Jönköping will be broadcasted live on Swedish National channel and can be wied all over the country. Today the tour stops are in Sweden, Norway, Denmark and Finland, but in a very short time, probably the season 2004/2005, the tour will expand to the rest of the European bowling countries. Those countries will probably be Germany, England, Spain, France and Italy.
best,bowler,bowlers,bowling,bronze
competition,competitions,europe,european,event
events,first,gold,second,series
silver,site,sites,super,television
third,tour,tournament,tournaments,tours,winner
Super Series


News
News Archive
Tour Stops
Results
Players
Ranking
Rules
Forum
Pictures
Contact


Idel världsstjärnor i SuperSeries-final
2006-06-05

Säsongens sista tävling på SuperSeries-touren spelades i danska Aalborg.. Hallen har 30 banor på vilka det spelats flera stora mästerskap. Senast var det Dam-VM förra sommaren. Närmast blir det herrarnas Europamästerskap år 2009.

Till semifinal tog sig två finländare, en svensk samt en australier. Den första matchen spelades mellan Lasse Lintilä och Jason Belmonte. I den andra återfanns svenske Tomas Leandersson mot Jouni Helminen.

Finske Lasse Lintilä har varit i semifinal i SuperSeries vid tre tidigare tillfällen utan att lyckas ta sig till final. I Olympia Tournament i Helsingborg 2003 stötte han på landsmannen Petri Mannonen som körde över honom med en 256-serie. I december samma år slarvade han bort en säker finalplats när han ställde upp ett hål i sista rutan mot Hagforsbowlaren Jocke Biehl. I Jönköping 2005 var han återigen framme i semifinal men förlorade den gången mot Kimmo Lehtonen. Lasse debuterade i det finska juniorlandslaget 1986 och har i sin långa och framgångsrika karriär spelat hem 34 mästerskapsmedaljer med ett VM-Guld i Abu Dahbi 1999 som främsta merit. På väg fram till denna semifinal avslutade han med 966 på de fyra sista serierna innan semifinalen.

En semifinal där han tar sig an storfavoriten Jason Belmonte, Australien. Jason gjorde i Aalborg sin fjärde start på Europatouren och han varit i semifinal i alla de tre tidigare tävlingarna. Största segern på Europatouren var i våras då han vann Brunswick Euro Challenge i Grekland. Med sin semifinalplats i Aalborg tog Jason över ledartröjan i Europatouren efter Paul Moor, England som misslyckades att kvala in till söndagens spel. Jason gör ingen hemlighet av att han gärna kvalar in till World Ranking Masters via europatouren. Efter finalspelet i Danmark var det en ganska slutkörd Jason som åkte hem till Orange för att vila upp sig. De senaste sju veckorna har i stort sett bara bestått i tävlingsspel runt om i världen. Men han lovar att han kommer tillbaka till Europa senare i vår. Kanske då för några matchers spel i den svenska elitserien för Team Pergamon.

Den andra finländaren i veckans sändning från Viasat Sport är Jouni Helminen. En perfektionist som har stämpeln på sig att vara en tråkig bowlare att titta på. Oavsett vad man tycker om Jounis utstrålning på banorna så är hans kvaliteter som bowlare kända över hela världen. Det är första gången som han når en semifinal i SuperSeries. Bästa resultat tidigare är från augusti 2005 då han blev femma i Olympia Tournament. Sin absolut främsta merit har Jouni från 2002 då han vann den individuella Europacupen. Han var nära att överträffa den bedriften förra i året i World Ranking Masters men i den finalen orkade han inte rå på Kimmo Lehtonen som vann med 2-1 i vunna serier.

För några månader sedan meddelade Tomas Leandersson att han återigen är sugen på landslaget. Den 40-årige Team Pergamonspelarens siktar nu till att ta en plats i det landslag som åker till Korea i september för att spela VM. Även om inte förbundskapten Magnus Johnson har nominerat de sex spelarna så anses Tomas vara given i laget. Han är en av Sveriges, genom tiderna, främste bowlare rent meritmässigt. Förutom att Tomas är en näst intill komplett bowlare rent speltekniskt så är han också en av världens bäste när det gäller det materialtekniska, inte bara beträffande klotkunskapen. Hans färdigheter i att avläsa banornas beskaffenhet, oljeprofiler och förändringar under spelets gång är kända i bowlingvärlden. Tomas namn nämns också med respekt i hela bowlingvärlden. I Aalborg siktar han på att ta sin andra titel på SuperSeries-touren. Den första kom i Helsingborg förra året.

Finalspelet från Aalborg sänd i ViasatSport 1 måndagen den 5 juni 19.00 med repris tisdagen den 6 juni 13.00


SuperSeries News

2007-08-21
The Tour is closed
Thank you bowlers and fans from all over the world...

2006-12-15
Jason at the top in Kungsbacka
The scores in Kungsbacka 2006 is high as usual and...

2006-09-25
Petter rules, in his own home ground
80 players had already showed their skills in stri...


Bowling News

2006-07-24
The winner takes it all !
Årets PBA-säsong avslutades med den minst sagt spe...

2006-06-26
Slutspurt på PBA-Touren
En av dom sista finalerna på säsongens PBA-tour i ...

2006-06-19
Alla jagar någonting i Dennys World Championship
Amerikaner är ju inte kända för sin blygsamhet. Bo...