Super Series is a new European Bowling tour that started 2003, with it´s first competition in Aalborg, Denmark. The new tournament has 6 tour stops and a grande finale in Jönköping, Sweden, during easter 2004. The prize money will be the highest ever in Sweden. Swedish Television, SVT, NRK, Norwegian Television and Viasat Denmark is broadcasting the finals from each tour stops live. The Grande Finale in Jönköping will be broadcasted live on Swedish National channel and can be wied all over the country. Today the tour stops are in Sweden, Norway, Denmark and Finland, but in a very short time, probably the season 2004/2005, the tour will expand to the rest of the European bowling countries. Those countries will probably be Germany, England, Spain, France and Italy.
best,bowler,bowlers,bowling,bronze
competition,competitions,europe,european,event
events,first,gold,second,series
silver,site,sites,super,television
third,tour,tournament,tournaments,tours,winner
Super Series


News
News Archive
Tour Stops
Results
Players
Ranking
Rules
Forum
Pictures
ContactWalter Ray mot sin 41:a PBA-titel
2006-05-22

Under hela den gångna PBA-säsongen var frågan om Walter Ray Williams Jr. skulle tangera legendaren Earl Anthonys fantastiska rekord i antalet PBA-titlar. Under åren 1970 till 1982 vann han hela 41 stycken. Säsongerna 1974 till 1976 var smått fantastiska då Earl var i TV-final i nästan varannan av de 85 tävlingarna och vann hela 19 segrar. Han var också den förste att passera 1.000.000 $ i inspelade prispengar.
Walter Ray har fram till veckans tävling på PBA-touren vunnit 40-titlar. Den senaste kom 14 november, 2004. Veckans final är från Pepsi Open och är det första TV-framträdandet för honom denna säsong.

Finalen visas i Viasat Sport 1, måndag 22/5, 19.00 och tisdag 23/5, 12.45.


Walter Ray Williams Jr., 47 år.
Bild ovan t.v.
25 säsonger. 40 titlar. Rankad: 4.
Snitt, 227,07. Högerhänt.

Hans karriär som elitbowlare startade redan 1970 då han blev tvåa i Världsmästerskapen för juniorer i hästskokastning. I de kretsarna är han en lika stor legend som han är inom bowlingen. Världsmästare 10 gånger, varav 6 som senior är hans främsta meriter i den grenen.
- Alla som tror att jag växte upp på en bondgård blir förvånade när dom för veta att jag har en universitetsutbildning i Fysik, sade han i en intervju för 20 år sedan.
I samma intervju avslöjade den då 26-årige Walter Ray vilket mål han hade med sitt tävlande.
- Jag vill bli den äldste som vinner ett världsmästerskap i hästskokastning (67 år är det gällande rekordet.). Jag räknar med att vara bowlingproffs i 20 år till sedan har jag ytterligare 20 år på mig att nå mitt mål, sade han då. Artikel författaren på Sport Magazine undrade vad det var för fel att bli en ny Dick Weber.
Han debuterade som proffsbowlare 1980. Den 8:e mars kom den första segern i sin 116 tävling. Därefter har titlarna trillat in i strid ström. Men de 40 titlarna är inget han tänker att nöja sig med. Operation ”Chasing Earl” har pågått sedan i november 2004 utan att han nått sitt mål. I fyra raka semifinaler har han förlorat och det verkar ha gått troll i den 41:a titeln.
All expertis är dock eniga att den kommer, både den och 42:an. Men just nu talar statistiken emot honom.
WRW imponerade stort i vägen fram till denna semifinalplats. 11 av de 14 serierna i Qualification Round var på 220 eller mer och han var överlägset bäst i tävlingens inledning. I matchspelet slog han i tur och ordning ut, Mike DeVaney 4-2, Steve Wilson 4-1 och i kvartsfinalen Chris Barnes med 4-1. I kvarten var han dock illa ute på grund av en trasig tumme. Efter 4 raka kryss i den femte serien slet han bort en stor skinnflik och hade stora problem att spela hem matchen utan att bloda ner tumhålet.
Han kämpade sig dock igenom matchen och klarade sig vidare till denna semifinal.

Steve Jaros, 40 år.
Bild ovan t.h.
22 säsonger. 7 titlar. Rankad: 38.
Snitt, 216,76. Högerhänt.

Efter säsongen 2003-2004 har det varit ganska tungt för honom. Då vann Steve i de 3 av de 5 TV-finalerna han spelade i. Men i förra årets sista tävling slog han till med besked. I Major-tävlingen ”Dexter’s Tournament of Champions” vann han över Norm Duke och fick förutom prischecken på 100.000 $ även en exemption på Touren fram till och med nästa säsong. Efter den titeln har han inte varit speciellt framträdande i någon av deltävlingarna. Han har bara tagit sig till matchspel i sex av de 16 tävlingarna och hade den nedslående statistiken 3-6 i matchspelet. Men i Pepsi Open vaknade han till liv och slog ut både Mike Machuga och Mika Koivuniemi med 4-0.

Walter Ray och Steve har mötts tre gånger tidigare och WRW leder med 2-1 i matcher och 8-7 i serier

Norm Duke, 38 år.
Bild ovan t.h.
22 säsonger. 22 titlar. Rankad: 7.
Snitt, 221,51. Högerhänt.

Norm är en av de mest populära spelarna på Touren. Hans meritlista är respektingivande liksom hans inställning till sporten. Han är ett lysande undantag från den generaliseringen att det bara är kraftbowlare med mycket varv i klotet som kan nå framgång som bowlare. Ett annat faktum är att han också bevisar att man inte behöver vara speciellt lång för att vara bra i bowling. En egenhet som både han själv och de andra bowlarna gärna skämtar om.
För några veckor sedan berättade Brian Voss om sin kollega Norm Duke. Det skedde i Orlando där Kegels John Davis förklarade fördelarna med ”the Regulation Ball ” (se artikel på Swebowl).
- När Norm kom till proffstouren så kunde han inte skruva men insåg att det kunde kanske vara bra så därför lärde han sig det, sade Voss.
Givetvis kunde han inte låta bli att skämta om Norms längd när han skulle förklara vilka fördelar det skulle bli om alla bowlare spelade med samma typ av klot.
- Om man skulle ge Danny Wiseman en pistol, Mike Machuga ett gevär och Norm en Bazooka och sedan låta dom kriga mot varann. Hur skulle man då få reda på vem som var den bäste krigaren. Fast det är klart att Norm skulle ju få problem att kunna se över den sten han har gömt sig bakom.
Norms har en mängd rekordnoteringar på Touren, bland annat att han är den yngste som vunnit en titel. 20 dagar innan han skulle fylla 19 år vann han i Cleveland år 1983.

Chris Collins, 36 år.
Bild nedan t.v.
5 säsonger. Ingen titel. Rankad: 71.
Snitt, 214,73 . Högerhänt.

Chris fick sin biljett till årets säsong via förra sommarens Tour Trials. En makalös spurt tog honom till en sjunde och kvalificerande plats. I Pepsi Open tog han sig till matchspelet för nionde gången denna säsong. Han är ute efter revansch finalförlusten mot Mike Wolfe i Empire State Championship som visades på Viasat Sport den 27 februari. Har som motto att alltid vara ”on the edge”. I Pepsi har han varit det i betydligt större grad än de bowlare han mött i matchspelet. 12-3 i vunna serier och 3-0 i matcher.
I en intervju har han sagt att hans värsta tänkbara motståndare är Walter Ray Williams Jr.. Det innebär att han kommer att vinna lätt över Norm Duke för att sedan förlora mot WRW i finalen. Men det förutsätter att teori överensstämmer med en framtida verklighet och det är det inte alltid att det gör.

Norn och Chris har mötts en gång tidigare, en match som Chris vann med 4-2

BeA Nilsson
Photo credit to www.pba.com

SuperSeries News

2007-08-21
The Tour is closed
Thank you bowlers and fans from all over the world...

2006-12-15
Jason at the top in Kungsbacka
The scores in Kungsbacka 2006 is high as usual and...

2006-09-25
Petter rules, in his own home ground
80 players had already showed their skills in stri...


Bowling News

2006-07-24
The winner takes it all !
Årets PBA-säsong avslutades med den minst sagt spe...

2006-06-26
Slutspurt på PBA-Touren
En av dom sista finalerna på säsongens PBA-tour i ...

2006-06-19
Alla jagar någonting i Dennys World Championship
Amerikaner är ju inte kända för sin blygsamhet. Bo...