Super Series is a new European Bowling tour that started 2003, with it´s first competition in Aalborg, Denmark. The new tournament has 6 tour stops and a grande finale in Jönköping, Sweden, during easter 2004. The prize money will be the highest ever in Sweden. Swedish Television, SVT, NRK, Norwegian Television and Viasat Denmark is broadcasting the finals from each tour stops live. The Grande Finale in Jönköping will be broadcasted live on Swedish National channel and can be wied all over the country. Today the tour stops are in Sweden, Norway, Denmark and Finland, but in a very short time, probably the season 2004/2005, the tour will expand to the rest of the European bowling countries. Those countries will probably be Germany, England, Spain, France and Italy.
best,bowler,bowlers,bowling,bronze
competition,competitions,europe,european,event
events,first,gold,second,series
silver,site,sites,super,television
third,tour,tournament,tournaments,tours,winner
Super Series


News
News Archive
Tour Stops
Results
Players
Ranking
Rules
Forum
Pictures
ContactSverigeaktuelle Fagan i Viasat Sport
2006-04-07

Veckans final i Viasat är från PBA Bayer Atlanta Classic. Och äntligen får vi det stora nöjet att se Sverigeaktuelle Michael Fagan i aktion. Detta är hans andra TV-final och 25-årigen New York har stått överst på önskelistan hos de amerikanska TV-tittarna sedan han senast var i rutan i november 2003. Tävlingen avgörs på banprofilen ”Viper” som är en relativt resultatvänlig profil. Den har en längd på 37 ft. och utmanar spelarna att hitta rätt vinkel in i kägeluppställnigen. Ingen av spelarna har någonsin vunnit en TV-match på denna profil. Mike Scroggins har försökt tre gånger, Tommy Jones en gång medan Patrick Allen och Michael Fagan aldrig stött på ”Vipern” i TV-sammanhang. Men i Norcross, Georgia den 5 februari 2006 kommer en spelare att vinna två matcher och vinna denna PBA-tävling.

En som trivdes på Viperprofilen var Tore Torgersen som var den siste av alla PBA-spelarna att nå matchspelet. Och som han gjorde det:
- Jag vet ju att det inte spelar någon större roll om man vinner kvalet till matchspelet eller om man kommer 32:a. men jag ville visa att jag kan spela bowling. Därför hade jag full fokus i alla 14 serierna och jag är mycket nöjd över min tredjeplats, sade Tore innan matchen Brad Angelo.
En match han tyvärr förlorade med 4-1.

Finalen sänds i ViasatSport 1, måndag 10/4 19.00 och tisdag 11/4 12.45.

Michael Fagan. 25 år.
Bild ovan © BeA Nilsson
4 säsonger. Inga titlar. Rankad: 25.
Snitt: 219,89

Som 16-åring visade Michael att han var en bowlingtalang utöver det vanliga. Då slutade han på 24:e plats i det Amerikanska amatörmästerskapet. Förra säsongen slutade han på 25:e plats i poängligan vilket räckte till en exemption till årets tour. Han är nu den yngste spelaren på touren. Årets säsong har varit något bättre än den föregående, men det är först nu han har tagit sig till sitt livs andra TV-final. Förra gången mötte han Chris Barnes i en semifinal 2003 och förlorade med 195-247, och Michael anser fortfarande att Chris är det svårast tänkbara motståndet på touren. Detta trots att han vunnit de två senaste mötena med 4-1 och 4-3.
Som junior var han oerhört träningsflitig och det var under dom åren han lade grunden till sitt exceptionella spel. Någon har sagt att han är en av dom som skulle få ett bowlingklot att svänga på en nyspolad isbana. Hans rotation är en kombination av ett mycket komplicerat släpp samt en lite annorlunda borrning av klotet, s.k. ”the Sarge Easter grip”, se greppet Här

Denna vecka är han på besök i Sverige för spel i SuperSeries Jönköping. Han spelade Husqvarna International även 2004. Kvalet gick lysande, 1408, men i matchspelet åkte han ut direkt mot landsmannen Ted Pritts. I år reser han tillsammans med Alex Cavagnaro som vid 11 års ålder var den yngste spelaren genom tiderna som slagit en godkänd 300-serie.
Michael Fagan är heller inte främmande för 300-serier. I höstas vann han Europatourstoppet, Viernheim Open i Tyskland efter finalvinst mot Tore Torgersen. På väg till sitt livs största seger och 25.000 € i prispengar passade han på att slå tre perfekta serier.

Mike Scroggins. 42 år.
16 säsonger. 3 titlar. Rankad: 18.
Snitt:220,59

En av dom säkraste spelarna på touren att rada upp 200-serier. Inledningen på årets tour var den bästa i karriären. En seger och ytterligare tre TV-finaler gjorde att han vid årsskiftet toppade poängligan. Sedan har det gått lite tyngre. Han missade tre raka matchspelskval innan han tog sig till match mot Brian Voss i den förra tävlingen. En match han förlorade med 4-2.
- Det kändes om att uppehållet vid årsskiftet fick mig att tappa det invanda mönstret och den naturliga drivkraften och det tog mig några veckor innan de rätta känslorna kom tillbaka, sade han i en intervju på www.pba.com.
- Jag träffar fickan bra och nu lyckas jag få ner den sista käglan också. Att vinna matchspelskvalet innebär att man har visat att man är den för stunden bäste bowlaren i fältet. Det är ett litet övertag man får plus den fördelen att man får välja startbana i varje match.

Michael och Mike har aldrig tidigare mötts i matchspel.

Patrick Allen. 35 år.
Bild nedan t.v. © www.pba.com
7 säsonger. 6 titlar. Rankad: 1.
Snitt: 223,5

Förra veckan såg vi Patrick bli utslagen av Brian Voss som hade stor TV-show fram till sin 24:e titel. Den topprankade Allen är på jakt efter sin sjätte titel. När han förra året blev utsedd till ”Player of the Year” sade han:
- Jag är mycket stolt över den här utmärkelsen. Det är många bra spelare som aldrig fått den utmärkelsen. Det är inte många som förstår hur tufft det är att spela på PBA-Touren. Jag kunde i alla fall inte föreställa mig det innan jag blev proffs. Men jag vet att hårt arbete ger resultat och det har jag bevisat i min egen karriär.
Han debuterade på touren 1999 och den första segern kom i den 31:a tävlingen när han i finalen besegrade Robert Smith. Han är på god väg att spela in sig i miljonklubben. Mycket tack vare 120.000$-checken han fick när han vann finalen mot Steve Jaros i World Championship förra säsongen.

Tommy Jones. 28 år.
Bild nedan t.h. © www.pba.com
6 säsonger. 6 titlar. Rankad: 5.
Snitt: 222,99

Skulle det finnas ett mästerskap i TV-sända bowlingmatcher så skulle den unge Tommy Jones vinna klart. Till skillnad mot Chris Barnes så verkar han inte bry sig ett dugg om de 15 kamerorna eller publiken som ibland sitter tätt inpå spelarna. I dom sju senaste finalerna har han gått segrande ur alla med ett enda undantag. I BowlingParadise.com stod han inte att känna igen. 167 förslog inte mycket mot Pete Weber som sedan också vann finalen.
När han signade sitt kontrakt med Ebonite 2001 sade han att målet då var att bli utsedd till ”Rookie of the Year”.
- Det skulle betyda mycket för mig, sade han. (Givetvis fick han den önskade Rookietiteln, senare samma säsong)
Företagets dåvarande produktchef Brian Pursel, som har en välkänd förmåga att tidigt se morgondagens stjärnor, sade:
- Tommy kommer att bli nästa spelare i raden av PBA-legender.

Det ser i dagsläget inte ut som om den profetian kommer att slå fel. Jason Couch mötte Tommy Jones i en regional tävling och blev mycket imponerad redan då.
- Tommys starka psyke var det som jag först lade märke till.
Andra som inte glömmer honom är de som närvarade vid U-23 VM i Hong Kong 1996. Då inledde han med historiens första 300-serie för en U-23-spelare. I mästerskapet fick han en bronsmedalj i 4-manna och två silvermedaljer i All-Eventdistansen samt i Mastersspelet.

Patrick och Tommy har tidigare mött varandra två gånger i matchspel. Båda gångerna har det varit i kvartsfinaler och de har var sin seger.

BeA Nilsson
SuperSeries News

2007-08-21
The Tour is closed
Thank you bowlers and fans from all over the world...

2006-12-15
Jason at the top in Kungsbacka
The scores in Kungsbacka 2006 is high as usual and...

2006-09-25
Petter rules, in his own home ground
80 players had already showed their skills in stri...


Bowling News

2006-07-24
The winner takes it all !
Årets PBA-säsong avslutades med den minst sagt spe...

2006-06-26
Slutspurt på PBA-Touren
En av dom sista finalerna på säsongens PBA-tour i ...

2006-06-19
Alla jagar någonting i Dennys World Championship
Amerikaner är ju inte kända för sin blygsamhet. Bo...