Super Series is a new European Bowling tour that started 2003, with it´s first competition in Aalborg, Denmark. The new tournament has 6 tour stops and a grande finale in Jönköping, Sweden, during easter 2004. The prize money will be the highest ever in Sweden. Swedish Television, SVT, NRK, Norwegian Television and Viasat Denmark is broadcasting the finals from each tour stops live. The Grande Finale in Jönköping will be broadcasted live on Swedish National channel and can be wied all over the country. Today the tour stops are in Sweden, Norway, Denmark and Finland, but in a very short time, probably the season 2004/2005, the tour will expand to the rest of the European bowling countries. Those countries will probably be Germany, England, Spain, France and Italy.
best,bowler,bowlers,bowling,bronze
competition,competitions,europe,european,event
events,first,gold,second,series
silver,site,sites,super,television
third,tour,tournament,tournaments,tours,winner
Super Series


News
News Archive
Tour Stops
Results
Players
Ranking
Rules
Forum
Pictures
ContactBowlingrutin i massor på Viasat Sport
2006-03-31

Denna vecka visas finalen från Jackson Hewitt Tax Service Classic. De fyra spelarna i semifinalen är en kvartett oerhört rutinerade spelare. Tillsammans har de spelat inte mindre än 1.205 PBA-tävlingar. Av dessa står Brian Voss för hälften. Att han fortfarande är med på den här nivån är anmärkningsvärt men är ett bevis för att ålder inte är diskvalificerande för en elitbowlare. De bästa bowlarna blir allt yngre men de saknar något som Voss har, nämligen TV-rutin. Oavsett hur bra bowlare man är så är det inte det lättaste att fälla 10 käglor inför ett produktionsteam på 15 kameror i en TV-sändning som innehåller så mycket mer än bara bowlingspel. Finalen visas i Visat Sport 1 måndag 27/3 19.00 och tisdag 28/3 12.30

Brian Voss. 47 år.
Bild ovan t.v.
24 säsonger. 23 titlar. Rankad: 6.
Snitt: 221,29

Den 1 november 1983 gjorde Brian Voss sin TV-debut som PBA-finalist. Drygt ett år och 30 tävlingar tog det honom att nå dit. Bruce Carter slogs tillbaka med siffrorna 199-198 och i finalen vann han sedan i roll-off sedan både han och Pete McCordic slagit 176. Därefter har han tagit sig till en TV-final minst en gång varje säsong. Och förutom premiäråret 1983, så har han bara blivit utan titel under 5 säsonger. Denna säsong inledde han långt ifrån sin kapacitet. Vid 5 av dom sex första deltävlingarna missade han att ta sig till matchspelet. Och det är först i denna den 13.e tävlingen som han når TV-finalen. I grundspelet använde han en Elite PBA Cheeteah. En boll som han gav honom avslutningen 300-270-256. Till matchspelet borrade upp en R 47 och med den har han nu tagit sig till semifianl. Brian laddade upp inför den här PBA-säsongen med spel på Europatouren. Tillsammans med Robert Smith och Mike Machuga deltog han i både Barcelona och Budapest i somras. I Spanien vann han finalen mot engelskan Jo Harries. I Ungern slutade han på en 30:e plats. Vinnaren där hette Peter Ljung, Sverige.

Patrick Allen. 35 år.
Bild ovan t.h.
7 säsonger. 6 titlar. Rankad: 1.
Snitt: 223,5

Inför mötet med Voss sade den topprankade Allen att han möter en spelare som han har stor respekt för.
- Det är otroligt att han kan hålla den kapaciteten efter alla dessa år. Han är en äkta ”Hall-of-Famer”. Killen har ju fler titlar än vad jag har TV-finaler.
Patrick som är regerande PBA-mästare via seger i World Championship 2005 och även rankad som etta, inledde denna tävling riktigt dåligt. 739 på de inledande serierna gav honom inget större favoritskap. Men han tog sig i kragen 2416 på nästföljande 10 serier förde upp honom till en 29:e plats. Mot Jeff Zaffino var han illa ute igen men lyckades vända 0-3 till en seger med 4-3. Patrick Healy Jr. fick inte en enda vunnen serie i nästa omgång då Allen var nära 1000 på de fyra serierna. I kvartsfinalen visade han Mika Koivuniemi vem som är PBA-etta, 236-lir och vinst med 4-1.
- Egentligen skulle jag inte vara här, nu. Den här veckan har jag spelat riktigt illa, bitvis. Jag har inte löst banorna på rätt sätt till en början, sade Patrick innan TV-finalen.
Det här är hans elfte final på de tre senaste säsongerna. Rent statistiskt vinner han nu vid vartannat TV-framträdande och eftersom han vann senast vi såg honom på Viasat Sport så skall han inte vinna igen. Men det är rent statistiskt.

Brian och Patrick har tidigare mötts en gång i matchspel. I förra säsongens Tournaments of Champions vann Patrick Allen med 3-0

Steve Wilson. 37 år.
Bild nedan t.v.
19 säsonger. 4 titlar. Rankad: 37.
Snitt:216,33

Steve tillhör också den grupp av PBA-spelare som har figurerat i många år på touren.. Han tillhör inte de större profilerna. De fyra titlarna kom under säsongen 1996 samt under 2001-02. Efter segern i Flagship Open för fyra år sedan har det varit ganska tungt för Steve. Förra säsongen klarade han sig kvar med ett nödrop via en 37 plats på rankingen. Denna säsong har inte varit speciellt mycket bättre. Detta är bara den andra tävlingen under säsongen där han tagit sig till finalspel. De uteblivna resultaten har gjort att han länge funderat på att kliva av touren självmant.
- Det kan vara ganska påfrestande att vara ifrån familjen samtidigt som det inte blir några resultat på tävlingarna. Men det är klart att en vinst i denna tävling gör att jag kanske ser annorlunda på saken.
I sina bästa stunder är han en mycket bra bowlare. I januari förra året gav han Mike Machuga en uppvisning hur man spelar bowling på Cheetah-profilen. 257-258-289-258 gav inte ”The Flopper” en enda vinst trots 998 i poäng. Men eftersom de stunderna inte kommer tillräckligt ofta är det troligt att Steve nästa säsong finns hemma hos Sherri och döttrarna Sarah och Emma.
Om han nu inte går och vinner denna tävling…

Chris Barnes. 36 år.
Bild nedan t.h.
8 säsonger. 6 titlar. Rankad: 2.
Snitt: 226,69

Hur otroligt det än kan låta så har inte Chris Barnes något större favorittryck på sig i matchen mot Steve Wilson. Trots att det skiljer 10 poäng i snitt och 35 placeringar på rankingen så kvarstår det faktumet att Chris inte är en TV-bowlare. Han statistik är allt annat än lysande, 1-11 i TV framträdande. Den enda vinsten kom dock mycket lägligt. I U.S. Open 2005 klättrade han den sista dagen från en sjätte plats till en tätposition efter mycket övertygande spel. Finalspelet var en klassisk stegfinal vilket gjorde att han bara behövde vinna en serie för att få titeln och checken på 100.000$. Med en spärr på kägla fyra vann han över Patrick Allen med 213-212.
Men om inte Chris kan skryta med en bra statistik i TV-matcher så har han en utvecklad näsa för pengar. Två månader efter segern i U.S. Open blev han en av 6 utvalda spelare till avslutningstävlingen PBA Motel 6 Roll to Riches. Danny Wisemann, Patrick Allen, Steve Jaros, Tommy Jones och Norm Duke ville liksom Chris vinna det enda priset i tävlingen, en check på 200.000$, den största i PBA:s historia. I finalen mötte han Tommy Jones där förutsättningarna var först till sex strike vinner. Tommy fick sin första strike i det tredje försöket och fortsatte med tre till. Men det hjälpte inte då Chris Barnes bara behövde sex slag för att vinna tävlingen.
När årets säsong är till ända reser Chris tillsammans med hustrun Lynda, regerande World-Cup mästarinna och VM-trea, till Europa för spel i World Tenpin Masters. Chris var också i Europa under påskhelgen 2004 för spel i SuperSeries. I matchspelet vann han över Patrick Backe och landsmannen RD Miller innan han stötte på finländaren Petri Mannonen…

Steve och Chris har inte tidigare mött varandra i matchspel

BeA Nilsson
Photo credit to www.pba.com
SuperSeries News

2007-08-21
The Tour is closed
Thank you bowlers and fans from all over the world...

2006-12-15
Jason at the top in Kungsbacka
The scores in Kungsbacka 2006 is high as usual and...

2006-09-25
Petter rules, in his own home ground
80 players had already showed their skills in stri...


Bowling News

2006-07-24
The winner takes it all !
Årets PBA-säsong avslutades med den minst sagt spe...

2006-06-26
Slutspurt på PBA-Touren
En av dom sista finalerna på säsongens PBA-tour i ...

2006-06-19
Alla jagar någonting i Dennys World Championship
Amerikaner är ju inte kända för sin blygsamhet. Bo...