Super Series is a new European Bowling tour that started 2003, with it´s first competition in Aalborg, Denmark. The new tournament has 6 tour stops and a grande finale in Jönköping, Sweden, during easter 2004. The prize money will be the highest ever in Sweden. Swedish Television, SVT, NRK, Norwegian Television and Viasat Denmark is broadcasting the finals from each tour stops live. The Grande Finale in Jönköping will be broadcasted live on Swedish National channel and can be wied all over the country. Today the tour stops are in Sweden, Norway, Denmark and Finland, but in a very short time, probably the season 2004/2005, the tour will expand to the rest of the European bowling countries. Those countries will probably be Germany, England, Spain, France and Italy.
best,bowler,bowlers,bowling,bronze
competition,competitions,europe,european,event
events,first,gold,second,series
silver,site,sites,super,television
third,tour,tournament,tournaments,tours,winner
Super Series


News
News Archive
Tour Stops
Results
Players
Ranking
Rules
Forum
Pictures
ContactOsannolik come-back av Del Ballard Jr.
2006-03-26

“You can't keep a good man down”, är ett talesätt man ibland tar till för att förklara varför en del bowlare verkar vara evighetsmaskiner. En av dessa levande legender sätter färg på veckans STRIKE-magasin i Viasat Sport, Del Ballard Jr. Det är nästan sju år sedan han senast figurerade i en TV-final. Inte riktigt lika lång tid har det gått sedan Ritchie Allen senast bowlade inför TV-kamerorna. Det är bara 14 dagar mellan hans framträdanden i rutan. För Mike DeVaneys del är det ganska exakt ett år sedan sist och den fjärde semifinalisten, Brian Kretzer har väntat i drygt två år på att få visa upp sig i en TV-final. Han är också den ende i veckans sändning som är utan titel på PBA-touren. Allen och DeVaney har var sin titel medan nestorn, den 42-årige Del Ballard Jr., ståtar med hela 12 stycken.
Finalen från Motel 6 Phoenix Classics, Arizona, visas i Viasat Sport 1 måndag 27/3 19.00 och tisdag 28/3 12.45

Del Ballard Jr., 42 år.
Bild ovan t.v.
21 säsonger. 12 titlar. Rankad: orankad. Snitt: 207,34

Del Ballard Jr. är amerikansk bowlinghistoria. Han var den förste att nå en prischeck med ett sexsiffrigt belopp på. Till U.S. Open 1987 hade arrangörerna höjt förstapriset från 38.000 $ till 100.000 $. På vägen mot en titelmatch slog Del ut Norm Duke i semifinalen och ställdes mot storfavoriten Pete Weber. PDW var redan då som 25-åring en etablerad spelare med 10 titlar men var chanslös i finalen. Ballard har också givit den amerikanska bowlingpubliken ett annat outplånligt minne, även det i en fianlmatch mot Weber. På söndagseftermiddagen den 2 mars 1991 behövde Ballard en dubbel strike i sista rutan för att vinna Fair Lanes Open. Första striken satt där den skulle liksom den andra. Men frislaget lade Ballard av någon outgrundlig anledning i rännan. Båda finalisterna blev lika chockerade som publiken. Detta är förmodligen bowlinghistoriens allra dyraste rännslag då Ballar förlorade 15.000 $ på det misstaget.

Det senaste TV-framträdandet var 1997, två år efter det höll han upp några år från spel på touren för att reda ut en del saker i sitt privatliv. Säsongen 2001/2002 var han tillbaka och hade då 5 tävlingar med resultat inom Topp-10. Sedan dess har lyckats med det vid ytterligare 4 tillfällen. Men nu är han äntligen tillbaka igen.
- Min far avled i augusti förra året. Det var han som lärde mig att bowla och just nu spelar jag för hans skull sade, Ballard före semifinalen. Jag har vunnit 12 titlar varav några Major’s men det hade jag ingen hjälp av. Det är ju då och där det gäller. Men sista serien mot Dino Castillo i kvartsfinalen var nog det värsta jag har varit med om. Just nu vet jag inte hur jag skall orka gå ut på banorna igen.


Mike DeVaney, 33 år.
Bild ovan t.h.
8 säsonger. 1 titel. Rankad: 17.
Snitt, 216,82

Hästägare från Californien som livnärt sig på bowling sedan 18-årsåldern. Debuterade på touren 1995 men det kom att dröja ända till den 9 december 2001 innan han fick stå i rampljuset. Då, i U.S. Open, storspelade han hela veckan och låg bland de 8 bästa hela tiden. I stegfinalen ställdes han mot Walter Ray Williams Jr. som vann med 223-189. Redan veckan därpå var han TV-aktuell igen men fick även då kliva av efter semifinalen. Den gången stod parker Bohn III i vägen för en titel. Men den 5 januari 2003 kom äntligen den första, och hittils enda, PBA-titeln för DeVaney. I PBA GEICO Earl Anthony Classic. I kvartsfinalen spelade han mustaschen av Walter Ray Williams Jr. (259-246, 269-257, 279-220) han fortsatte storspelet i semin och förpassade Bob Learn Jr. upp på läktaren efter 258-211. Slutligen höll han Norm Duke kort i finalen och med 11 strike vann han matchen med 279-248. Efter den framgången har han haft det tyngre. Närmast en seger var han under förra säsongen då han förlorade finalen i Birmingham Open mot Patrick Allen med två ynka poäng.

Del Ballard Jr. och Mike DeVaney har inte tidigare mötts i matchspel.

Brian Kretzer, 39 år.
Bild nedan t.v.
5 säsonger. Inga titlar. Rankad: 44.
Snitt, 212,89

Den högst rankade spelaren på PBA-touren, Patrick Allen, var en oväntad gäst i publiken när Tour Trials spelades i somras. 77 spelare kämpade om 10 platser till årets PBA-säsong. Allen fick frågan vad han gjorde det där.
- Att vara här och se hur svårt det är att ta sig in på touren är värdefullt för mig. Jag vill aldrig behöva gå dit ut och försöka spela mig tillbaka igen. Det är alldeles för svårt.
Men Brian Kretzer har bevisat att det går, inte bara en gång. Han lyckades med det både 2004 och 2005. I båda fallen klättrade han från placeringar långt bak i fältet till en placering bland de tre bästa och en biljett till denna säsongs tävlingar. Förra säsongen kom han igång sent och trots att han avslutade med två hyfsade placeringar fick han gå den långa vägen tillbaka via Tour Trials.
Den här säsongen har Brian lyckats bra, i inledningsomgången. Fyra gånger har han varit bland de 10 bästa efter 14 serier. I Keystone State ledde han till och med fältet. Men i matchspelet är inte statistiken lika bra. Inför denna tävling hade han 2-6 i matchstatistik och 14-25 i seriestatistik.
Han har inte haft några större problem med ekonomin i sin bowlingkarriär. Både 1997 och 1999 vann han 100.000 $ i Las Vegas. Han har också vunnit UAE Open som då var den bäst betalda amatörtiteln utanför USA. Blev utsedd till Amateur Bowler of the year av Bowlers Journal 1999.

Ritchie Allen, 27 år.
Bild nedan t.h.
6 säsonger. 1 titel. Rankad: 93.
Snitt, 216,98

Egentligen skulle Ritchie Allen ha fått sin ”exemption” även år 2004. Efter 41 spelade serier låg han på sjunde plats i Tour Trials 2004 och behövde bara hålla ihop spelet för att få den värdefulla biljetten. Men när sex rutor spelats av den 42:a serien hade han noterat 5 tomrutor som han till slut gav en 160-serie. Trots en avslutning med 278-253-226 stannade han 9 poäng efter cutten efter att Bill Rowe avslutat med 279.
Han var nära att upprepa den föga smickrande bedriften i somras när han med en 195-serie ramlade nedanför cutten när en serie återstod av 2005 års Tour Trials. Men med sin högsta serie på avslutningsdagen klättrade han över cutten och fick sin ”exemption”.
- Det känns som att varje misslyckande har gjort mig starkare. Varje gång jag har hamnat utanför så har jag blivit bättre på att komma tillbaka.
För två veckor sedan såg vi Ritchie här på Viasat, då drog Mika Koivuniemi ner rullgardinen för honom i semifinalen med fem strikes på de avslutande sex slagen. Nu skall han bevisa att han lärt sig något av det så att han kan komma tillbaka

Brian och Ritchie har inte tidigare mött varandra i matchspel

BeA Nilsson
Photo credit to www.pba.com
SuperSeries News

2007-08-21
The Tour is closed
Thank you bowlers and fans from all over the world...

2006-12-15
Jason at the top in Kungsbacka
The scores in Kungsbacka 2006 is high as usual and...

2006-09-25
Petter rules, in his own home ground
80 players had already showed their skills in stri...


Bowling News

2006-07-24
The winner takes it all !
Årets PBA-säsong avslutades med den minst sagt spe...

2006-06-26
Slutspurt på PBA-Touren
En av dom sista finalerna på säsongens PBA-tour i ...

2006-06-19
Alla jagar någonting i Dennys World Championship
Amerikaner är ju inte kända för sin blygsamhet. Bo...