Super Series is a new European Bowling tour that started 2003, with it´s first competition in Aalborg, Denmark. The new tournament has 6 tour stops and a grande finale in Jönköping, Sweden, during easter 2004. The prize money will be the highest ever in Sweden. Swedish Television, SVT, NRK, Norwegian Television and Viasat Denmark is broadcasting the finals from each tour stops live. The Grande Finale in Jönköping will be broadcasted live on Swedish National channel and can be wied all over the country. Today the tour stops are in Sweden, Norway, Denmark and Finland, but in a very short time, probably the season 2004/2005, the tour will expand to the rest of the European bowling countries. Those countries will probably be Germany, England, Spain, France and Italy.
best,bowler,bowlers,bowling,bronze
competition,competitions,europe,european,event
events,first,gold,second,series
silver,site,sites,super,television
third,tour,tournament,tournaments,tours,winner
Super Series


News
News Archive
Tour Stops
Results
Players
Ranking
Rules
Forum
Pictures
ContactJason tillbaka på Viasat Sport
2006-01-07

Denna vecka år det återigen ett långt bowlingmagasin på Viasat Sport. Den återstående semifinalen i World Tenpin Masters inleder måndagens TV-sändning. Därefter följer finalen i en av de mest prestigefyllda tävlingarna på den amerikanska proffstouren, USBC Masters. Vi kommer att få se totalt 6 bowlare som utgör en blandning av proffs och amatörer, mer eller mindre kända bowlare, högerhänta och vänsterhänta och dessutom en tvåhandsfattad spelare som är på väg att bli en riktig kändis i svensk Bowling-TV, australiensaren Jason Belmonte.

Senast vi såg Jason var i början av oktober då han spelade en historisk TV-match mot den tillika tvåhandsfattade finländare Osku Palermaa. En match som han förlorade med siffrorna 225 mot 258. Veckan innan hade han gjort något så ovanligt som en TV-sänd 300-serie. Det skedde i matchen mot Shalin Zulkifli i World Tenpin Masters. Jason sade i en intervju i höstas att han trivdes i Sverige och att han hade utökat sin skara med svenska vänner. Han lovade att komma tillbaka fler gånger om vi kunde garantera att det inte fanns någon snö.

De som övertalade honom att komma tillbaka i januari kunde inte garantera detta och när Jason landade i Stockholm i onsdags så hade han flugit från ett Australien i högsommarvärme med 40 grader i skuggan till ett snöklätt Stockholm och flera minusgrader. Men han tog det med ro och är i skrivande stund i full färd med att slå sig in i finalfältet på SuperSixtävlingen, AIK Tournament.

- Jag har tagit med mig MYCKET varma kläder inklusive Thermokalsoger så jag skall nog överleva detta, sade Jason innan han gick igenom passkontrollen på Heathrow i London.

Hans motståndare i World Tenpin Masters är den tyske hallchefen Jens Nickel som så fort han får chansen bevisar att han är en bowlare av mycket hög klass. Bronsmedaljen i All-Eventdistansen på VM 2003 var ingen slump. Hans spel i Doncaster bevisar det liksom hans insats i Weber Cup som avgjordes i november. Där gjorde han ett mycket stabilt intryck och visade sig ha nerverna under kontroll när Europa vände ett 14-16 underläge till en vinst med 18-16.

Möte mellan ungt och gammalt blir det också från PBA. Finalen i USBC Masters har i sin line-up två tunga proffs och två amatörer. Den ene av semifinalisterna är en av PBA:s riktiga veteraner, Norm Duke. Debuten skedde 1982 och hans första titel kom i det trettonde försöket under hans andra år på touren. Han gick då den långa vägen via fyra segrar i en stegfinal av klassiskt format. Med sina 965 på sina fyra serier var han totalt överlägsen sina konkurrenter. Blott 18 år och 45 dagar blev han den yngste segraren i PBA:s historia och belönades med en prischeck på 15.000 $. Idag är Norm drygt 40 år och har spelat hem en bra bit över 2.000.000 $ och ligger med sina 22 titlar på en 10:e plats på listan över flest vunna PBA-titlar. Han utnämndes till Player of the Year 1994 och 2000 och blev år 2002 invald i ”the Hall of Fame”. När han inte reser runt på PBA-touren så spelar han gärna golf hemma i Clermont, Florida, eller tar en fisketur tillsammans med familjen, Karen och sonen Branden.

Enn annan spelare som hunnit skaffa sig rutin under sin karriär är Mike Scroggins. Han är två veckor äldre än Norm Duke men gjorde debut på touren betydligt senare. De första prispengarna inkasserades år 1990 och första titeln kom i det 24 försöket då han på Mardi Gras Lanes i Sacramento 1992, besegrade först Mike Aulby med 246-221 och i finalen Robert Lawrence med 242 -202. Sedan kom det att dröja nära 12 år innan han slog till igen i Baby Ruth Real Deal Classic i Illinois. På de 18 serierna i matchspelet fick han facit 14-4 i vunna serier och med ett snitt på nära 250 kunde inte ens Walter Ray Williams Jr. nå honom när han i finalen vräkte in 270. I USBC Masters är han på jakt efter sin tredje PBA-titel.

Utöver dessa två proffs får vi även stifta bekantskap med de båda vänsterhänta amatörbowlarna Ken Muscato och Art Brown. Ken är åter amatör sedan han klivit av touren 1996 på grund av att han inte tyckte om att resa så mycket som krävdes för att vara med på touren. När han klev upp för finalspelet i USBC Masters så var det 11 år, 9 månader och 9 dagar sedan han senast spelade en TV-final (den tredje längsta perioden i PBA:s historia). Nu har han återigen chansen att nå sin första PBA-titel. Och han är inte helt chanslös. Han har det gällande ABC-rekordet för 300-serier på en säsong, 11 stycken. Hans spelstil kanske inte är lika spektakulär som dagens klotvarvare. Men bristen på antalet varv i klotet uppvägs av det faktum att han har en otrolig förmåga att göra exakta upprepningar av sitt slag under långa perioder. I det avseendet överträffas han bara av WRW.

Art Brown är den minst rutinerade i kvartetten. En ung spelare som förväntas utvecklas mycket de närmaste åren. Art har gjort några bra insatser på US Open och Master samt vunnit några ”Sweepers” i Las Vegas. Han tillhör de vänsterspelare som kan spela långt in i banan och hans flexibilitet kan komma till nytta på det knepiga banunderlaget i Wauwatosa, Wisconsin. På en direkt fråga om vem av amatörerna som hade största chansen svarade han ödmjukt:

- Jag håller med alla som anser att Ken Muscato är USA:s bäste vänsterspelare på amatörsidan. Han gör inte så mycket med bollen men när han väl hittar in så är det strike hela tiden. För min egen del har jag absolut inget att förlora där ute så jag skall gå ut och ha det riktigt kul under finalen, så får vi se hur långt det räcker. Det är fjärde gången jag spelar en Masters och andra gången som jag kommit till matchspelet och jag är inte lika skräckslagen nu som jag var första gången jag mötte proffsen. Men det är fortfarande med vördnad och respekt jag möter dom, sade Art innan finalspelet.

BeA Nilsson

Photo:
Jason Belmonte,
© BeA Nilsson

Norm Duke, Mike Scroggins
Ken Muscato, Art Brown
© www.pba.com


Måndagens STRIKE-Magasin på Viasat Sport 1 börjar 18.00 och går i repris på tisdag 11.55.SuperSeries News

2007-08-21
The Tour is closed
Thank you bowlers and fans from all over the world...

2006-12-15
Jason at the top in Kungsbacka
The scores in Kungsbacka 2006 is high as usual and...

2006-09-25
Petter rules, in his own home ground
80 players had already showed their skills in stri...


Bowling News

2006-07-24
The winner takes it all !
Årets PBA-säsong avslutades med den minst sagt spe...

2006-06-26
Slutspurt på PBA-Touren
En av dom sista finalerna på säsongens PBA-tour i ...

2006-06-19
Alla jagar någonting i Dennys World Championship
Amerikaner är ju inte kända för sin blygsamhet. Bo...