Super Series is a new European Bowling tour that started 2003, with it´s first competition in Aalborg, Denmark. The new tournament has 6 tour stops and a grande finale in Jönköping, Sweden, during easter 2004. The prize money will be the highest ever in Sweden. Swedish Television, SVT, NRK, Norwegian Television and Viasat Denmark is broadcasting the finals from each tour stops live. The Grande Finale in Jönköping will be broadcasted live on Swedish National channel and can be wied all over the country. Today the tour stops are in Sweden, Norway, Denmark and Finland, but in a very short time, probably the season 2004/2005, the tour will expand to the rest of the European bowling countries. Those countries will probably be Germany, England, Spain, France and Italy.
best,bowler,bowlers,bowling,bronze
competition,competitions,europe,european,event
events,first,gold,second,series
silver,site,sites,super,television
third,tour,tournament,tournaments,tours,winner
Super Series


News
News Archive
Tour Stops
Results
Players
Ranking
Rules
Forum
Pictures
ContactFyra spelare jagar segern i Kungsbacka
2005-12-26

Veckans bowling på Viasat Sport är från förra helgens final av Kungsbacka International som var den tredje av fem deltävlingar på årets SuperSeries tour. I final är finländarna Kai Visrtanen och Joonas Jähi samt svenske Robert Andersson och engelsmannen Paul Moor. Tävlingen ingick också i den Europeiska rankingtouren som en av 20 deltävlingar. Årets rankingettor är Britt Bröndsted på damsidan och Paul Moor på herrsidan. I veckans TV-Show skall 4 spelare dela på 18.500 € varav 10.000 € går till segraren.

I den första av semifinalerna ser vi en av de spelare som dominerade förra söndagens finalspel. Robert Andersson är från Eskilstuna men bor nu i Göteborg och spelar för Team Pergamon. Robban har betraktats som en av de största talangerna någonsin inom svensk bowling. Han slog igenom 1999 under de Nordiska Juniormästerskapen och vann Guld i det individuella Masters-guldet samt i 5-mannadistansen. Samma år fick han också ett silver i Junior-EM för lag. Dessutom vann han Mixed-SM för seniorer i parmed Veronica Lantto. Året efter visade han återigen vilken bowlinglöfte han var som junior med att vinna Masterstiteln i Junior-EM. Två år senare kunde han titulera sig Världsmästare då han i Thailand fanns med i det vinnande svenska laget i U-23 VM. ”Riktig” världsmästare blev han 2003 i 5-manna i Malaysia. Tillsammans med Martin Larsen tog han också brons i 2-manna. Han är en av få svenska bowlare som har klarat av över 1600 över 6 serier på tävling.
Roberts väg till finalen: -Tomas Leandersson 3-0 (782-693), -Svein-Roger Olsen 3-1 (1009-892), -Jussi Lindgren 3-0 (714-604).

Hans semifinalmotståndare är den oerhört talangfulle Joonas Jähi från Helsingfors, spelande för Silver Club i Åbo. Liksom Robert har Joonas en fin meritlista som juniorbowlare. Han är både Nordisk och Europeisk juniormästare i 5-manna. Han spelade också bra i tyska Augsburh i det finländska 3-mannalaget som tog brons. Joonas var en av åtta spelare som i december gjorde en Sverigeturné med spel i SuperSix i Västerås och i SuperSeries i Kungsbacka. De passade också på att spela en inofficiell landskamp mot ett svenskt lag med spelare från bowlinggymnasiet. Efter ett klart underläge i fem serier vände de i den sista till en vinst med 50 käglor. De visade upp då upp den sisu som finländarna är kända för.
Joonas väg till finalen: -Mikael Larsson 3-1 (960-786, -Or AViram 3-1 (857-750), -Tobias Karlsson 3-1 (895-818).

I den andra semifinalen är det också finskt på banan, kanske den bäste av dem alla. Kai Virtanen hade en spikrak väg till den yppersta elit bland amatörbowlarna. Seger i World Cup i Singapore för ganska exakt ett år sedan och guld i EM:s singeldistans var två av Kais tunga titlar. Men hans karriär höll på att ta ett abrupt slut i somras. Under sin ledighet arbetade han på att bygga på sitt sommarställe. För att avlasta en lätt skadad handled valde att han använda vänsterhanden istället. I ett ögonblick av okoncentration vådasköt han sig själv med en spikpistol. Den vassa spiken gick rakt igenom den högra långfingern och fäste högerhanden i väggen. Benet i fingern var av och det fanns en risk att han inte kunde spela bowling på toppnivå igen. Men Kai är en målmedveten människa och hans rehabilitering gick fortare än väntat och trots att han möter europaettan Paul Moor så är han favorit i denna semifinal.
Kais väg till finalen: -Peter Larsen 3-0 (622-566), -Michael Wittendorff 3-0 (739-564), -Helen Johnsson 3-2 (1028-1018)

Engelsmannen Paul Moor har haft en fantastisk säsong på Europatouren med segrar på Irland, i Italien samt i Norge. Och nu ser det också ut som den vänsterhänte Paul får en möjlighet att representera England i ett stort mästerskap. Det engelska förbundet har gått ifrån kravet att bara de som spelar vissa inhemska tävlingar kan göra anspråk på en landslagsplats. Med spelare som Paul Moor, Stuart Williams och Nick Froggat som stomme är England ett av de allra bästa landslagen i Europa. I Kungsbacka hade Paul också att försvara sin titel i SuperSeries. Han vann den förra tävlingen som spelades i Moss tidigare i höst.
Pauls väg till finalen: -Kenneth Haukås 3-0 (696-521), -Bill Hoffman 3-0 (613-565), -Jesper Agerbo 3-0 (647-529)

BeA Nilsson

Finalspelet visas i Viasat Sport 1, Annandag Jul 19.00 med repris27 december 13.00.SuperSeries News

2007-08-21
The Tour is closed
Thank you bowlers and fans from all over the world...

2006-12-15
Jason at the top in Kungsbacka
The scores in Kungsbacka 2006 is high as usual and...

2006-09-25
Petter rules, in his own home ground
80 players had already showed their skills in stri...


Bowling News

2006-07-24
The winner takes it all !
Årets PBA-säsong avslutades med den minst sagt spe...

2006-06-26
Slutspurt på PBA-Touren
En av dom sista finalerna på säsongens PBA-tour i ...

2006-06-19
Alla jagar någonting i Dennys World Championship
Amerikaner är ju inte kända för sin blygsamhet. Bo...